5-8 klasių mokinių meninio skaitymo konkursas

  • Paskelbė : Mokyklos administracija
  • Paskelbta: 2024-01-22
  • Kategorija: Pranešimai

Girdzi, kap teka Nemunas ramiai,
Kap porina tau pasakų Dusia...
Ca laukia mus pargrįžtancų namai,
Ca mus pascinka protėvių dvasia.

Š. m. sausio 18 d. Balsių progimnazijoje vyko 5-8 klasių mokinių meninio skaitymo konkursas „Žodzis žodzį gena“, skirtas Dzūkijos (Dainavos) metams atminti.

Skaitovai, komisija, mokytojai ir svečiai meninio žodžio klausėsi mokyklos skaitykloje, papuoštoje kūrybiniais mokinių darbais Dzūkijos tema. Skaitovai susipažino su savita dzūkų tarme, tautiniais drabužiais, gyvenamuoju namu – pirkia, žymiausiais dzūkų atstovais, amatais bei gamtos turtais.

Renginio pradžioje dalyviai klausėsi meninės kompozicijos. Ciksėdami kap cikri dzūkai pradinių klasių mokiniai Jokūbas ir Adelija ne tik pristatė dzūkų būdo bruožus, gyvenimo būdą, papasakojo šposų, bet ir atskleidė, kad dzūkų kalba yra įdomi ir madzinga. Renginio vedėjai 8e klasės mokiniai Liepa ir Svajus konkurso dalyviams papasakojo, kuo savitas Dzūkijos kraštas savo tradicijomis, kultūra bei istorija.

Šiemet Meninio skaitymo konkursu susidomėjo ir jame dalyvavo rekordinis mokinių skaičius. Pasirinktus poezijos ir prozos tekstus deklamavo 33 mokiniai.

Nuoširdžiai dėkojame visiems Meninio skaitymo konkurso dalyviams, mokytojams, parengusiems skaitovus, iš Dzūkijos kilusiai pradinių klasių mokytojai Silvijai Kazakevičienei, padėjusiai parengti meninę pradinių klasių mokinių kompoziciją, bei komisijos nariams, kuriems iš gausaus skaitovų būrio teko išrinkti tik kelis laimėtojus.

Po dokumentinio filmo apie Dzūkiją peržiūros mokyklos direktorė Virginija Giršvildienė kartu su vertinimo komisijos pirmininke Gintare Čepukonyte-Cechanavičiene pasveikino konkurso laureatus bei įteikė jiems knygyno „Pegasas“ prizus.

Nuoširdžiai sveikiname Meninio skaitymo konkurso nugalėtojus: I vietą laimėjusią Karilę Matuzonytę (6b), II vietą pelnusią Emiliją Čekavičiūtę (8e) ir III vietą užėmusius mokinius: Gabiją Petrauskaitę (7d) ir Dominyką Misiūną (8a).

Linkime sėkmės Karilei Matuzonytei, atstovausiančiai mūsų progimnazijai miesto konkurse.

Dalijamės skaitovų ir mokytojų atsiliepimais. 
„Man patiko renginio tema ir labai kūrybinga įžanga. Man patiko, kad komisija sukūrė šiltą atmosferą: prireikus padėjo, o ne griežtai vertino.“ Mokinė Rusnė Sujetovaitė
„Subtiliai apipavidalinta skaityklos erdvė, papuošta tautiškais motyvais, įspūdingais mokinių piešiniais, profesionalus pasiruošimas, tvyranti jaukuma.“ Mokytoja Asta Kačeniauskienė
„Atėjau į skaityklą pasiruošusi deklamuoti ir klausytis kitų eilėraščių. Buvau susižavėjusi, nes visi mokiniai buvo nuostabūs. Mane nustebino skaitovų deklamavimo įgūdžiai, visi dalyviai atrodė laimingi. Tai mane nuramino, aš džiaugiausi ten būdama. Kai buvo mano eilė deklamuoti, truputį jaudinausi, bet susikaupiau, giliai įkvėpiau ir padeklamavau. Skaitovų konkursas man buvo tikras iššūkis – išeiti prieš daug žmonių tikrai buvo sunku, bet didžiuojuosi savimi, kad man pavyko.“ Mokinė Urtė Kundrotaitė
„Man labai patiko dalyvauti Meninio skaitymo konkurse. Patiko klausytis skaitovų deklamuojamų tekstų. Dalyvaudamas konkurse daugiau sužinojau apie Dzūkiją, apie dzūkų tradicijas, kaip atrodo jų namai, tautiniai drabužiai, kuo savita dzūkų tarmė. Labiausiai patiko, kad konkurso pradžioje pasirodę pradinių klasių mokiniai kalbėjo tarmiškai ir buvo apsirengę kaip tikri dzūkai.“ Mokinys Albertas Jefimovičius

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos