Kultūrų pažinimo kelionė

  • Paskelbė : Mokyklos administracija
  • Paskelbta: 2022-04-11
  • Kategorija: Pranešimai

ERASMUS projektas „Mūsų skirtumai – tai mūsų turtas“ šį kartą visą dėmesį sutelkė į daugiakultūriškumą. Balsių progimnazijos 6–8 klasių mokinių grupė kartu su projekto koordinatore, prancūzų kalbos mokytoja Edita Dailidiene ir lietuvių kalbos mokytoja Giedre Vaišnoraite viešėjo Graikijos Makadonijoje, Komotini mieste.

Tai miestas, kuriame nuo seno gyveno dvi tautos – graikai ir turkai. Ir čia mokiniai netradicinėmis edukacinėmis formomis – pasitelkdami video, pristatymus, valgių degustacijos, išvykas, pokalbius su vietos bendruomene, žaisdami, šokdami, dainuodami, lankydami įvairius muziejus, bendraudami jų edukatoriais – atsakė sau į klausimą, kas yra daugiakultūriškumas, kaip jis atsiskleidžia šioje Graikijos dalyje.

Ypač įsiminė išvykos į graikiškajai ir krikščioniškajai kultūrai svarbų Filipi miestelį, kuriame gyveno ir Evangeliją skelbė šv. Paulius, Graikijos uostą Salonikus bei bendravimas su daugelį  metų turkų genocidą kentusia Komotini graikų bendruomene. Projekto mokytojas labai maloniai nustebino išsamios graikų pedagogų žinios apie Lietuvą, jos politinę, geografinę padėtį, netgi lietuvių kalbos senumą ir svarbą.

Visi projekto dalyviai – svečiai iš Prancūzijos, Italijos, Rumunijos, patys šeimininkai graikai – nutarė, kad istorijos pamokos ir dabartinė situacija liudija, jog darnus įvairių tautų ir kultūrų sugyvenimas, tautų ir jų kultūrų įvairovė yra didelė vertybė, kurią reikia perduoti ir ateinančioms kartoms. Tai pabrėžė ir projekto koordinatorė Edita Dailidienė, duodama interviu Komotini žiniasklaidai: „Ypač šiuo pandemijos ir karo Ukrainoje laikotarpiu džiaugiamės, kad galime susitikti ir bendrauti, keistis tuo, ką turime geriausia.“

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos