Gerai daryk – maisto nešvaistyk! 

  • Paskelbė : Mokyklos administracija
  • Paskelbta: 2022-11-14
  • Kategorija: Pranešimai

Jungtinių Tautų duomenimis beveik trečdalis viso pagaminamo maisto yra prarandamas, o kiekvienas lietuvis kasmet išmeta apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Be to, daugiausia maisto atliekų susidaro namų ūkyje, kiekvieno iš mūsų virtuvėse, tačiau vis daugiau aplinkosaugai neabejingų gyventojų supranta, kad neatsakingas maisto švaistymas taip pat alina mūsų planetą. Todėl jie ima iš naujo įvertinti savo apsipirkimo ar maisto vartojimo įpročius. Štai 7 paprasti būdai padėsiantys nešvaistyti maisto:

  • Mažiau užkandžiauk. Stenkis dienos eigoje kuo rečiau užkandžiauti, kad pietų ar vakarienės metu jautumeisi alkanas ir nereikėtų išmesti nesuvalgytų maisto likučių.
  • Valgio metu įsidėk tik tiek maisto į lėkštę, kiek tikrai galėsi suvalgyti. Juk suvalgęs maistą, esantį lėkštėje, galėsi įsidėti daugiau, jeigu dar jausis alkanas. Valgiui gaminti pirmiausia naudok tuos produktus, kurie jau matai, jog tuoj gali sugesti. Kavinėje paprašyk sudėti nesuvalgytą maistą neštis į namus, juk galėsi suvalgyti vėliau.
  • Dalinkis. Jeigu turi užkandžių dėžutėje du sumuštinius, o vieno iš jų nebenorite suvalgyti – pasiūlyk draugui. Juk tai žymiai geriau, negu nesuvalgyti visai ir išmesti.
  • Maisto likučius gali panaudoti gaminant kitus patiekalus. Pavyzdžiui, nepanaudotą kotletams greitai gendantį mėsos faršą gali pakepti su makaronais ar ryžiais, o suvalgyti pasišildžius vėliau. Likusius gerai nuplautus morkų, salierų, svogūnų galiukus galima laikyti šaldiklyje ir vėliau išsivirti daržovių sultinį.
  • Trąšos augalams. Maisto likučius galima naudoti augalų trąšai. Jeigu turi sąlygas, gali natūralias trąšas gaminti pats su šeima savo kieme ar sode. Taip pat, gali nuvežti surinktus maisto likučius pažįstamam daržininkui ar giminaičiui, turinčiam sodą.
  • Apsipirkimas. Prieš eidamas į parduotuvę, kartu su šeima patikrink, kokių maisto produktų tikrai namuose trūksta. Sudaryk reikiamų prekių sąrašą. Neik į parduotuvę alkanas, nes tuomet norėsi visko daugiau, negu iš tiesų reikia.
  • Maisto produktų galiojimo pratęsimas. Duoną, batoną, bandeles galima laikyti šaldytuve ir taip ilgiau apsaugoti nuo pelėsio. Dar ilgiau duonos gaminiai išsilaiko šaldymo kameroje – tereikia ištraukti kepinį prieš vartojimą iš šaldymo kameros ir po keliolikos minučių jis bus atitirpęs ir galėsi valgyti. Žalumynus, kurių tikrai nespėsi suvartoti, smulkiai supjaustyk ir laikyk indelyje šaldymo kameroje – gaminant patiekalus jie bus kvapnūs ir skanūs. Į šaldymo kamerą įdėk besibaigiančio galiojimo varškę, kurią vėliau galima panaudoti kepant skanų pyragą ar varškėtukus! Avokadus galima laikyti šaldytuve, taip jie genda lėčiau.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos